Muistoja kotikisoista

Helsinki 1992, Espoo 2000, Tampere 2010, Helsinki 2016 – mitä kuuluu suomalaisille pelaajille ja valmentajille, jotka ovat edustaneet Suomea kotikisoissa.

Espoo 2000

Sini Forsblom

Vuosien aikana monissa eri luottamustehtävissä toiminut ja pelaajana mainetta niittänyt Sini Forsblom pelasi ensimmäiset MM-kisansa vuonna 2000. Mieleen on jäänyt ensikertalaisen jännitys, mutta kaiken kaikkiaan hän muistaa kisat upeana kokemuksena.

– Ne olivat minulle ensimmäiset kisat maajoukkueessa, joten jännitti aika tavalla enkä pystynyt kyllä aivan parhaaseen peliini niissä kisoissa. Mutta oli upea kokemus ja tuntui hienolta, kun oma perhe oli katsomassa. Pelasin useimmiten seurajoukkueessa vasempana puolustajana, ja SM-sarjassa se oli esimerkiksi Tia Heinosen (nyk. Haanpää) ”toimisto”. Tuntui tosi hyvältä saada kerrankin pelata hänen ja monien muiden tosi hyvien pelaajien kanssa samassa joukkueessa!

Urheilulla on tänä päivänäkin merkityksellinen rooli Sinin elämässä. Ringette ei tällä hetkellä ole mukana hänen joka päiväisessä arjessaan, mutta osana identiteettiä se on ja pysyy.

– Asun edelleen Riihimäellä puolisoni Kimin ja kissojen kanssa ja käyn töissä Urheassa. Urhea on Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia ja samassa yhteydessä toimii Olympiavalmennuskeskus Helsinki, teen siellä viestintää. Vapaa-ajallani harrastan tätä nykyä tennistä ja padelia, tykkään retkeillä ja talvella hiihtää. Kotona kukkapenkkien kuopsuttelu ja pihalla puuhastelu on mielipuuhaani.

– Olin pitkään mukana peliuran jälkeen valmentajana ja luottamustehtävissä, sekä myös tein töitä ringetteseurassa, joten oikeastaan näen oman ”ringetteidentiteettini” niiden roolien kautta. Pelaajauran ajattelen olleen alkusysäys kaikelle muulle. Ringette on mahdollistanut paljon kokemuksia ja antanut mahdollisuuden oppia itsestäni paljon uutta. Ennen kaikkea olen saanut ringeten kautta tutustua Suomessa ja Suomen ulkopuolella lukuisiin hienoihin ihmisiin, jotka ovat minulle tärkeitä ja joita saan kunnian kutsua ystävikseni. Pidämme yhteyttä edelleen.

– ​Vaikka en tällä hetkellä olekaan mukana ringeten päivittäisessä toiminnassa, ringette on minulle edelleen tosi tärkeää ja näin tulee aina olemaankin, pohtii Sini.

Tämän vuoden MM-kotikisojen pelaajille Sini vinkkaa:
– Tee parhaasi ja nauti hetkestä!

Jasmine Lönnroth

Arvostettavan määrän SM-sarjan otteluita ahkeroinut Jasmine Lönnroth asuu Sundsbergissa Kirkkonummella ja työskentelee fysioterapeuttina. Urheilu on tärkeä osa hänen elämää nykypäivänäkin. Ringette on vaihtanut muotoaan aktiiviurasta penkkiurheilulajiksi ja tehnyt tilaa uusille harrastuksille – välillä kyllä kaipuu jäälle yllättää Jasminen.

– Työskentelen fysioterapeuttina yksityisellä lääkäriasemalla Helsingin keskustassa. Työssäni hoidan myös paljon urheilijoita. Vapaa-aikani kuluu tyttöni (8v.) jalkapalloharrastuksessa. Toiminkin siellä joukkueen huoltajana. Itse harrastan tennistä ja golfia.

– Seuraan tiiviisti edelleen ringetteä. Usein kaipaan itsekin jäälle, erityisesti kaipaan 1vs1 pelitilanteita. Kaipaan myös pukukoppi meininkiä. Siellä oli aina parhaimmat jutut!

Jasminen mieleen vuoden 2000 MM-kisoista on jäänyt erityisesti voitettu maailmanmestaruus ja kuudes kenttäpelaaja! Kyseinen maailmanmestaruus oli kaiken kaikkiaan Suomen toinen ja ensimmäinen laatuaan kotiyleisön edessä.

– 2000 vuoden kisoista tulee ensimmäisenä mieleen tietenkin maailmanmestaruus upean kotiyleisön edessä. Erityisesti finaalipelin tunnelma ja yleisön kannustus. Silloin tuntui, että yleisö oli kuudes kenttäpelaaja meille. Finaali näytettiin myös suorana televisiossa. Ringette sai kotikisoissaan silloin hienosti näkyvyyttä mediassa.

– Pelaajille kotikisoihin haluan sanoa, että nauttikaa joka hetkestä niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Kotikisat ja oma yleisö paikalla ei voisi parempi näyttämö olla!

Helsinki 1992

Jussi Voutilainen

Pitkän ja ansiokkaan uran ringeten parissa tehnyt Jussi Voutilainen luotsasi Suomen MM-joukkuetta ensimmäisissä kotikisoissa vuonna 1992. Nyt 30 vuotta myöhemmin Jussi muistelee kyseisiä MM-kisoja lämmöllä.

– Ensimmäistä kertaa pystyttiin haastamaan Kanadaa tosissaan. Kanadalla oli kisoissa kaksi joukkuetta (East ja West) ja päästiin mittaamaan omaa tasoa sekä koettiin pelitapojen erilaisuus. Myös kisoja edeltävät leiriviikonloput ja loistavat pelaajapersoonat jäivät hyvin mieleen. Lämpimiä muistuja herättää myös ringettefanien kova kannustus sekä legendaarisen Nordiksen hallin (Helsingin jäähalli) loistava tunnelma.

Jussi asuu Lahdessa ja kuvailee arkeaan rauhalliseksi, sillä lapset ovat jo lentäneet pois pesästä. Päivät pitää kiireisenä kuitenkin yrittäjyys 4evet Oy:ssa sekä Freia Oy:ssa tapahtumien ja työelämän edistämisen parissa. Liikuntaharrastukset, etenkin tennis ja golf, ovat iso osa Jussin arkea.

Ringeten SM-sarjasta palkitaan vuosittain ansiokasta työtä tehnyt vuoden valmentaja Jussi Voutilainen -palkinnolla.🏆 Palkinto on kunnianosoitus Jussin menestyksekkäistä valmennusvuosista. Ringette merkitsee hänelle vielä tänäkin päivänä paljon.

– Yli 30 vuotta olen ollut ringeten parissa erilaisissa tehtävissä. Seuraan edelleen aktiivisesti SM-sarjaa sekä liiton kehitysaskeleita sekä lajin yleistä kehitystä. Ringette on hieno ja vauhdikas peli, joka on aivan erinomainen tytöille ja naisille. Peli opettaa yhteistyötä, yhdessä sovittujen asioiden kunnioittamista, elämänmittaisia ystävyyssuhteita sekä tietysti antaa eväät liikunnalliseen elämäntapaan.
Jussin takuuvarma vinkki pelaajille 31.10.-6.11.2022 järjestettäviin MM-kotikisoihin:
– Uskalla nauttia kentällä joka hetkestä ja anna mennä rennosti täysillä!

Mia Melkinen

Ringette vaikuttaa edelleen vuoden -92 MM-joukkueen luottopakin, Mia Melkisen arjessa tiiviisti. Mia tunnustaa tänäkin päivänä sinivalkoista väriä Lahti Ringeten riveissä toimien B-nuorten valmennuksessa.

— Nuorten tyttöjen kanssa työskentely on sopivan haastavaa ja samalla myös palkitsevaa, kun näkee pelaajan kehityksen.

— Ringette on kasvattanut minua ihmisenä monien haasteiden kautta. Olen myös saanut paljon, joista tärkeimpänä pidän entisten pelikavereiden kanssa jakamaa ystävyyttämme. Olen ylpeä lajistamme, joukkuelajista, jossa tiukassa paikassa turvaudutaan kaveriin ja yhdessä taistellen saavutetaan voitto tai tappio. Jaetaan suureet tunteet yhdessä. Saan ringeteltä sopivan irtioton siviilityöstä, hallilla ei enää mietitä työasioita vaan keskitytään tyttöihin ja peliin.

Mian mieleen vuoden 1992 kotikisoista on jäänyt erityisesti ainutlaatuinen tunnelma ja yleisön kannustus sekä kiinnostus lajia kohtaan.

— Tunnelma hallilla oli huikea, paljon väkeä katsomossa ja kannustus sen mukaista. Nimmareita sai jakaa urakalla ja kaupungillakin ihmiset tervehtivät joukkuetta kiinnostuneena lajista. Mainosjuliste Helsingin keskustassa oli todella näyttävä, Petra Vaarakallio pelaajana kuvassa!

Mian vinkki kaikille pelaajille tuleviin kotikisoihin:
— Ota hetkestä kaikki irti. Nauti tunnelmasta ja ole ylpeä, kun saat pukea Suomen pelipaidan päälle!

Marika Mäkinen

Historiallisen MM-kultajoukkueen maalivahdin Marika Mäkisen ringetteurasta on jo 20 vuotta, mutta laji on pysynyt edelleen vahvasti hänen elämässään ja pysyy jatkossakin. Tällä hetkellä hän valmentaa maalivahteja kasvattajaseurassaan Lahti Ringetessä. Marika on ehtinyt valmentautumaan uran jälkeen II tason ringettevalmentajaksi ja käymään jääkiekon maalivahtivalmentaja MVLT- ja MVPT- koulutukset. Joukkuelajeista hän harrastaa salibandyä ja mailapeleistä padelia, sillä aikoinaan hän pelasi squashia ringeten rinnalla.
– Helsinki 1992 olivat ensimmäiset MM-kisani ja minua jännitti kovasti, mutta kotiyleisön tuki ja kannustus oli mahtava!
Vastassa oli kuitenkin kovatasoiset Kanadan joukkueet itä ja länsi, tuolloin Kanadalta oli kaksi kansainvälistä joukkuetta. Molemmat joukkueet olivat vielä askeleen meitä edellä, vaikka olimme kuitenkin saaneet kurottua eroa kiinni vuoden 1990 kisoista. Sijoitus 3. ja pronssia. Sen verran jäi hampaankoloon myös omalta osalta, että seuraavissa MM-kisoissa 1994 ei annettu piiruakaan periksi; suomalaisella sisulla ja yhteishengellä taisteltiin kultaa.
Valmentajan roolissa kokee samanlaisia haasteita ja niiden voittamisia kuin pelaajana, omien valmennettavien kautta. On hienoa nähdä, kun pelaajat kehittyvät, kokevat onnistumisia ja saavuttavat omia unelmiaan. Ringetestä on jäänyt tähän päivään paljon muistoja ja hyviä kavereita ympäri Suomea. Nykyäänkin osa parhaimmista ystävistäni on ”Ringette perheestä”. Joukkueurheilu on vain niin rakasta ja ystävyyssuhteet matkan varrelta. Toki saavutukset ja voitotkin ovat mieleen painuneet ja hyvältä tuntuneet. Ringette on niin paljon enemmän kuin sanat.
Vinkki pelaajille kotikisoihin:
– ”Pidä pää kylmänä”, luota ja keskity omaan tekemiseen ja nauti kisoista!

Satu Himberg

Satu Himberg asuu Turussa ja työskentelee johdon assistenttina Suomen Olympiakomiteassa. Hän oli voittamassa Suomen ensimmäistä ringettekultaa 1994 Minnesotassa. Hän on käynyt pelailemassa kerran viikossa, mutta suurimmaksi osaksi ringette on hänelle tänä päivänä lähinnä upeita muistoja.
– Vuonna 1992 Helsingin jäähallissa oli todellakin tunnelmaa! Kannustamassa olivat ystävät, tutut, perheenjäsenet ja pelikaverit. Muistan erityisesti maajoukkueen upean pinkin pusakkamallisen takin ja Adidaksen säämiskäverkkarit, Satu muistelee.
Sadun vinkki pelaajalle kotikisoihin:
– Nauti kotikisojen tunnelmasta ja anna mennä!