Suomi dominoi Kanadaa vastaan Rajupaja Areenalla – Marjukka Virralle komea huomionosoitus ennen ottelua

Suomen ringettemaajoukkue kohtasi Turun Rajupaja -areenalla Kanadan ensimmäistä kertaa vuoden 2019 MM-kisojen jälkeen. Joukkueet kohtasivat MM-kisaviikon ensimmäisessä harjoitusottelussa, joka päättyi lukemiin 19-1. Turussa pelattu ottelu oli erityinen Suomen ringettehistoriassa, kun ennen ottelun alkua nähtiin maan ensimmäinen pelipaidan jäädytys.  

Maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni, seitsemän maailmanmestaruutensa myötä kansainvälisesti menestynein ringettepelaaja Marjukka Virta, päätti menestyksekkään uransa edellisiin MM-kisoihin. Virta ehti johdattaa kapteenina Suomen maajoukkueen kuuteen MM-kultaan. Hänen kapteenina ollessaan – yli vuosikymmeneen – joukkue ei ole hävinnyt ainuttakaan ottelua. Kunnioittaakseen hänen uraansa, Suomen Ringetteliitto jäädytti Virran pelinumeron 4 seremoniassa ennen harjoitusottelua.

 

– Olen tosi helpottunut, että se on ohi, koska jotenkin stressasin semmoista huomion osoitusta. Totta kai olen tosi otettu siitä ja olen kiitollinen Ringetteliitolle siitä, että tällainen tapahtui ja se pystyttiin järjestämään vielä täällä ja sain kaikki läheiset mukaan, Virta kertoi. Rajupaja Areenana nykyään tunnettu jäähalli on Virran kotihalli hänen nuoruudestaan, joten paikka on hänelle erityisen tärkeä.

 

– En ole oikein löytänyt siihen missään vaiheessa sanoja, kun tämä on niin uskomaton juttu. En olisi koskaan kuvitellut, että tällainen tulee, Virta kertoi tunteikkaana.

 

Pelipaidan jäädytyksen lisäksi Virran kunnioitettava ura tallentuu urheilun kansalliskokoelmaan, kun ringette nostetaan osaksi Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON päänäyttelyä loppusyksyllä.

 

Olihan se tosi tunteikas hetki ja uskon, että saatiin siitä meidän joukkueelle voimaa, että pelattiin tänään Maijulle. Lähdettiin siihen alkuun näyttämään kaikille, että mitä me osataan ja niin me myös tehtiin, joukkueen kapteeni Susanna Tapani kertoi ottelun jälkeen.

 

Turun harjoitusottelu Suomen dominointia

 

Suomen ja Kanadan ensimmäinen kohtaaminen sitten 2019 MM-kisojen lähti käyntiin räväkästi. Suomen Roosa Salonen ja Susanna Tapani pääsivät kumpainenkin kokeilemaan maalintekoa yksin läpi tilanteessa ja sekä Suomi, että Kanada kuluttivat jäähypenkkiä jo ottelun ensimmäisen kahden minuutin aikana.

 

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin jo neljännen peliminuutin paikkeilla, kun Anne Pohjola viimeisteli renkaan maaliin. Suomi alkoi tehtailemaan maaleja olan takaa, kun ottelu yltyi jo ensimmäisessä erässä maalijuhlaksi. Suomen toinen maali syntyi ennen kuin viisi minuuttia peliaikaa tuli täyteen ja erän loppuun mennessä maaleja oli syntynyt kotijoukkueen tehtailusta jo seitsemän. Jäähyjä jaettiin jo ensimmäisessä erässä runsaasti ja etenkin Suomi rokotti kärkkäästi Kanadan rangaistuksista.

 

Toinen erä alkoi tasaisena ja Kanada näytti saaneensa pelistä paremmin kiinni. Kolmasosa erää pelattiin tasaista vääntöä, kunnes Suomi väänsi maalihanat jälleen auki ja tehtaili neljä maalia pariin minuuttiin. Saman kaksiminuuttisen sisään myös Kanada onnistui vihdoin maalinteossa, kun Britney Snowdon iski renkaan Marie-Pier Blanchardin syötöstä maaliin. Suomi ei Kanadan kavennuksesta kuitenkaan hätkähtänyt ja pääsi iskemään renkaan maaliin vielä kertaalleen ennen erän loppua, kun kanadalaiset kuluttivat vuorostaan kahden pelaajan voimin jäähypenkkiä.

 

Jäähyily jatkui myös pitkän erätauon jälkeen molempien joukkueiden kärsiessä rangaistuksia vuorollaan, mutta Suomi rokotti tehokkaammin, kun Maija Väyrynen pääsi iskemään luvut 13–1 tauluun. Kanada näytti löytäneensä pukukopista uutta puhtia, sillä ottelu tasoittui ja punamustat onnistuivat pitämään maalinsa aiempia eriä tyhjempänä. Kanada sortui kuitenkin erän lopussa rikkomaan ja Riikka Sjögren kuittasi renkaan pitkän pyörityksen jälkeen maaliin Suomen pelatessa viidellä kolmea vastaan.

 

Neljäs erä jatkui samalla teemalla: Kanada kulutti jäähypenkkiä ja Suomi rankaisi heti viidellä kolmea vastaan. Kanadan kolmanteen erään piristynyt peli näytti lannistuneen, kun Suomi jatkoi aktiivisemmin peliä. Maajoukkueessa ensikertalaisena mukana oleva Marianna Kuiko pääsi myös avaamaan pistetilinsä niin ikään ylivoimalla.

 

– Jännitin ihan tosi paljon tätä peliä ennen. Pakkohan se on sanoa, että kyllä nuo meidän likat ovat aika uskomattoman hyviä ja toivon, että kanukeilla oli vielä jet lagia ja että ne pystyy tuosta vielä jotain tekemään, valmentajan paikalla ensimmäistä kertaa kansainvälisessä ottelussa toiminut Virta pohti ottelun jälkeen.

 

– Tänään huomasi, että oltiin kolme vuotta odottaneet ja kun päästettiin tytöt irti niin jälki oli tuollaista. Valmentajana tässä on aika helppo olla ja ollaan selkeästi tehty asioita oikein, Virta summasi.

 

– Tämä päivä oli meille vaikea. Me emme pelanneet kuten halusimme, emmekä toteuttaneet mitä olemme harjoitelleet viimeiset 6-8 kuukautta. Kärsimme yhä aikaerosta ja uskon, että pelaamme seuraavalla kerralla paremmin, Kanadan Laurence Larocque tiivisti joukkueensa tunnelmia ottelun jälkeen.

 

Suomen ykköskentässä hääräävät Pohjola, Tapani ja Salonen loistivat tänään maalinteossa. Ottelun puoleen väliin mennessä kolmikko oli tehnyt 12 maalista kymmenen. Lopulta tehoja kirjattiin Tapanille 6+6, Saloselle 6+2 ja Pohjolalle 2+10. Maalinteossa onnistui tänään myös Sjögren, joka upotti renkaan verkkoon kahdesti ja Camilla Ojapalo, Väyrynen ja Kuiko, jotka kukin viimeistelivät yhden maalin.

 

Jäähyjä ottelussa nähtiin paljon, yhteensä minuutteja jäähypenkillä tuomittiin 60 minuuttia, eli jokaiselle peliminuutille. Suomelle jäähyjä kertyi 24 minuutin ajan, kun Kanadan joukkue kulutti jäähypenkkiä 36 minuutin ajan.

%d bloggaajaa tykkää tästä: